dimarts, 25 de juny del 2013

Coca de crema de Sant Joan





Ingredients

Per fer la massa mare:
- 100 gr. de farina de força
- 100 ml. de llet tèbia
- 25 gr. de llevat fresc

Per fer la coca:
- 350 gr. de farina
- 100 gr. de sucre
- 45 gr. de llet
- 2 ous
- 80 gr. de mantega
- la pell ratllada d'una llimona
- una culleradeta d'extracte de vainilla
- un polsim de sal
- uns quants pinyons

Per fer la crema:
- 600 gr. de llet
- 2 ous
- 2 rovells
- 130 gr. de sucre
- 2 culleradetes de sucre vainillat
- 30 gr. de maizena
- la pell ratllada d'una llimona

Preparació

La nit abans prepararem la masa mare: barregem els ingredients (la llet ha de ser tèbia) i els reservem en un bol tapat, a la nevera.

Per fer la coca: en el got de la thermomix, o en la amassadora o en un bol si ho hem de fer a ma, hi posem la llet, la sal, la ralladura de llimona, l'extracte de vainilla, la mantega a temperarura ambient i el sucre. Barregem i afegim els ous. Quan estiguin incorporats hi afegim la farina i la massa mare i ho amassem. Si ho fem amb la thermomix ho farem a velocitat espiga durant 4 minuts. La massa estarà llesta quan no s'enganxi a les parets del got. De fet es tracta d'una massa bastant enganxosa, o sigui que veurem que després de 4 o 5 minuts s'enganxa menys, però encara s'enganxa una mica.



La treiem amb compte del got i la posen a sobre del marbre enfarinat. Li donem forma rectangurlar o ovalada. En podem fer una de ben grossa o dues de mitjanes.

Amb l'ajuda del corró l'aprimem fins que faci 1 cm. de gruix. Hem de pensar que creix bastant i finalment queda bastant gruixuda, per tant és millor que ara la fem primeta.

La posem a la plata del forn, a sobre de paper vegetal i la deixem reposar una hora.

Per fer la crema pastissera: posem la papallona a les ganivetes i posem tots els ingredients en el got de la thermomix. Programem 8 minuts temperatura 90 velocitat 1 1/2. Quan acabi aquest temps programem un minut més a la mateixa velocitat sense temperatura. Aboquem la crema en una o dues mànegues pastisseres .


Amb l'ajuda de la mànega distribuim la crema per sobre de la coca. Aquesta operació l'he trobat difícil perquè la crema està molt calenta, però si la deixem refredar va cuallant dins de la mànega i no queda tan bé quan la posem sobre a coca. Hi posem també sucre i pinyons. També hi podem posar cireres confitades. Jo no n'hi he posat perquè no m'agraden, però això va a gust de cadascú i la veritat que un cop feta la coca, el vermell de les cireres queda molt i molt bé.

La posem al forn a 180º i la deixem uns 25 minuts, fins que sigui cuita.


La deixem refredar i ja la tenim a punt.


Imprimir Imprimir l'article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada