dimarts, 24 de setembre del 2013

New York cheesecake


No m'atreveixo a dir que aquest és l'autèntic i famós pastís de formatge de Nova York, perquè la veritat és que no el vaig tastar quan hi vaig anar. Però la persona que m'ha passat aquesta recepta, del llibre de Marc Grossman, és assidua de la ciutat i adicta al pastís. El que si us puc assegurar és que no s'assembla a cap dels que havia fet fins ara, i que està de vici!

Ingredients

per a la base:
180 gr. de galetes maries
90 gr. de mantega a temperatura ambient
20 gr. de sucre

per a la crema de formatge:
540 gr. de formatge tipus Philadelphia (25% de matèria grassa)
160 gr. de sucre
1/2 culleradeta de sal
40 gr. de farina de força
la pell ralltada d'una llimona
el suc de 1/2 llimona
360 gr. de nata líquida (35% de matèria grassa)
5 ous sencers
1 rovell d'ou
1/2 culleradeta d'extracte de vainilla

per al glassejat: (jo no en vaig fer)
22,5 cl. de nata líquida
2 cullerades de sucre


Preparació

Preescalfem el forn a 175º
Folrem amb paper vegetal un motlle de 20 cm i li posem mantega. A la fotografia no surt però convé folrar també el lateral del motlle amb una tira de paper vegetal i mantega, ja que la base i part dels costats del pastís estan fets de galeta i mantega i són molt delicats. Folrant completament el motlle ens assegurem que podrem desmoyllar-lo perfectament sencer i amb la crosta intacta.



Triturem les galetes amb la mantega tova i el sucre i ho posem com a base en el fons d'un motlle desmuntable. Per fer això ens ajudarem de les mans, apretant per compactar la massa i cobrint també els costats fins a mitja alçada. Si no fem el glassejat (com vaig fer jo), el podem fer en un motlle de 20 cm. de diàmetre i ens vindrà just (tal com es veu a la foto). Si volem fer el glassejat haurem d'utilitzar-ne un de 22 cm. Ens ajudem de les mans per compactar aquesta base i per cobrir amb ella també uns dos o tres centímetres dels laterals.

Introduim el motlle en el forn durant 14 o 15 minuts.

Retirem el motlle del forn i pugem la temperatura a 225º.

Per fer la crema de formatge, introduim els ingredients en un bol en el mateix ordre que estàn llistats i els batem amb una batedora de varilles o en la Thermomix fins aconseguir una crema fina. L'aboquem en el motlle i l'introduim en el forn durant 15 minuts.

Sense obrir el forn baixem la temperatura a 120º i el deixem una hora i 15 minuts més, fins que veiem que ha cuallat. Quan treiem el pastís del forn, el centre ha de quedar una mica tendre, sense cuallar completament, ja que l'escalfor residual l'acabarà de fer, i el temps de repòs a la nevera el deixarà totalment sòlid però continuarà tan suau que necessitarem una cullera per menjar-lo.

El desmotllarem amb molt de compte i quan s'hagi refredat una mica el posarem a la nevera durant al menys 4 hores. Per molt que us tempti no us el cruspiu calent; l'espera val la pena. 


En el cas que el volguem glassejar, mesclarem la nata i el sucre i treurem el pastís del forn 15 minuts abans que acabi el temps. Recobrim el pastís amb el glassejat amb l'ajuda d'una espàtula i el tornem a introduir en el forn el temps restant.



Imprimir Imprimir l'article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada