dilluns, 10 de febrer del 2014

Escudella barrejada


Aquest era un dels plats estrella de la meva mare. El feia sovint quan jo era petita i a mi m'agradava molt, igual que tots els plats de cullera que preparava. Naturalment ella no hi posava pilota i hi afegia uns talls de botifarra blanca, com mana la tradició. Jo m'he acostumat a fer aquesta versió amb una mica de carn, i per un sopar d'hivern ens val com a plat únic.

Ingredients

per al caldo:
1 quart de pollastre (millor cuixa)
1 troç d'espinada de porc
1 os blanc
1 os del genoll de vedella
1 porro
altres herbes al nostre gust (api, nap...)
sal

per a la sopa:
2 pastanagues
150 gr. de cigrons cuits
1/4 de col
2 patates
1 taceta d'arròs
1 grapat de fideus
300 gr. de carn picada de vedella
300 gr. de botifarra
1 ou
1 troç de pa sec
una mica de farina per la pilota
sal

Preparació

Primer farem el caldo. Netejarem el pollastre, els ossos i les verdures i les posarem a l'olla. El porro jo el poso tallat petit i no el colo com faig amb la resta de verdures, sinó que el deixo en la sopa que preparo després. Omplirem l'olla d'aigua, hi posarem una mica de sal i ho farem bullir. Si fem el caldo en l'olla a pressió, un cop comenci a bullir, amb una hora serà suficient; si el fem amb una olla normal el tindrem bullint 2 hores i 1/2.

Quan el caldo estigui a punt retirarem els ossos i les verdures (excepte el porro si l'hem tallat petit, que quedarà en el caldo) i les tirarem. El pollastre el treurem del caldo, l'esmicolarem i el tornarem a posar a l'olla.

Preparem la pilota amb les dues carns picades, l'ou, el pa que haurem remullat i una mica de sal. Opcionalment li podem posar també una mica d'all i julivert. Fem dues pilotes allargades i les rebossem amb la farina.

Posem l'olla al foc una altra vegada i quan bulli hi tirem les dues pilotes.

Pelem les patates i les tallem com si anessim a fer una truita. Rentem la col i la tallem a trossos. Pelem les pastanagues i les tallem a trocets. Afegim tots tres ingredients a l'olla juntament amb l'arròs, i ho fem bullir 10 minuts.

Afegim els fideus i els cigrons i ho fem bullir cinc o deu minuts més.

Si hi volem posar botifarra blanca, l'afegirem just abans d'apagar el foc, amb un minut que bulli n'hi haurà prou.


Imprimir
Imprimir la recepta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada