diumenge, 1 de febrer del 2015

Mongetes verdines amb gambes


Les verdines són una clase de mongetes típiques d'Astúries que es cullen quan encara són verdes, la qual cosa les fa especialment tendres, suaus i mantecoses. Són molt bones amb marisc.

Ingredients

250 gr. de mongetes verdines
12 gambes o llagostins de bona mida
2 grans d'all
1 ceba petita
1/2 pastanaga
1/2 porro
1/2 pebrot verd
1/2 got de vi blanc

Preparació

Haurem tingut les mongetes en remull la nit abans. Les escorrem i les posem en una cassola cobertes d'aigua freda. Les posem al foc i les fem bullir. Baixem el foc al mínim i deixem que bullin amb el foc al mínim fins que siguin tendres, aproximadament 2 hores o una mica més, això dependrà de la classe de mongetes i de si són més o menys seques. Hauran de bullir molt poc a poc, gairebé imperceptiblement, i cada mitja hora les espantarem afegint una mica d'aigua freda. Quan portin bullint una hora els posarem una mica de sal.

Mentre bullim les mongetes preparem les verdures. Pelem i rentem la ceba, pastanaga, porro i pebrot i ho tallem tot ben petit.  Els tomàquets els tallem per la meitat i els ratllem. Reservem.

Quan les mongetes siguin tendres les escorrem recollint tota l'aigua de la cocció. Les guardarem tapades per tal d'evitar que s'assequin i es trenquin.


En una casola o paella fonda posem una mica d'oli i fregim a l'hora els caps de les gambes i els alls tallats a trocets petits. Mentre es fregeixen anem xafant els caps amb una cullera de fusta, per facilitar que desprenguin tot el suc i es vagi formant una salseta amb l'oli. Els deixem uns minuts i els retirem.



Ho fem passar tot per un colador xinès xafant i apretant amb una ma de morter per obtenir una salseta  ben gustosa. Reservem.


En la mateixa paella o cassola posem una mica d'oli i aboquem les verdures que havíem tallat. Afegim una mica de sal i les sofregim a foc baix. Quan siguin toves afegim el tomàquet ratllat i una mica més de sal i deixem que sofregeixi uns minuts. Afegim 1/2 got de vi  i deixem que evapori l'alcohol.


Llavors afegim el suc de les gambes que haviem reservat, donem unes voltes i hi aboquem les verdines i el líquid de cocció. Deixem que faci xup-xup deu minuts i ja les tenim llestes.


Fem els cossos de les gambes a la planxa amb unes gotes d'oli i sal. N'hi haurà prou amb un parell de minuts per cada costat.

Servirem les verdines en plats fondos, amb tres gambes per racció.



Imprimir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada